Indicaties


Waarmee kan de diëtist u van dienst zijn?

Een indicatie is een reden waarvoor u de hulp van een diëtist inroept. De diëtist is, naast de deskundige op voedingsgebied, paramedisch opgeleid. Dat betekent dat zij kennis heeft van het functioneren van het lichaam en de pathologie (ziekteleer) van het menselijk lichaam in relatie tot voeding. Combineren van kennis met praktische  adviezen zijn haar specialiteit.


Dieetadvies is erop gericht (medische) klachten met behulp van het aanpassen van voedingsgewoonten en aanpak van leefstijl, passend bij uw voorkeuren, te verminderen of te verhelpen. Ook het voorkomen van (welvaart)ziektes, verbeteren van de voedingstoestand (weerstand en gezondheid) en mogelijk verminderen van medicatie hoort daarbij. De eventuele samenwerking met andere zorgverleners zoals arts, praktijkondersteuner of fysiotherapeut verhogen het eindresultaat.

Mogelijke indicaties zijn:

  • Te hoge of te lage bloeddruk
  • Te hoge cholesterolwaarde(n)
  • Diabetes (ook zwangerschapsdiabetes) en hypoglykemie
  • Gewichtsproblemen (te hoog, te laag)
  • Herstel na ernstige ziekte zoals Corona/COVID-19
  • Hart- en vaatziekten, Hartfalen
  • Te laag ijzergehalte (laag HB)
  • Leverziekten (zoals vervette lever, levercirrose, galproblemen)
  • Longproblemen zoals COPD en Astma
  • Maag-Darmklachten zoals diarree, obstipatie, prikkelbare darm, opgeblazen gevoel, zuurbranden, divertikels (uitstulpingen van de darm), ziekte van Crohn en Collitis Ulcerosa.
  • Verminderde nierfunctie
  • Oncologie (kanker met of zonder behandeling waarbij slechte eetlust, veranderde smaak, afvallen, slikproblemen etc)


  • Osteoporose (botontkalking)
  • Ouderdom met gewichtsafname, slechte eetlust, eetproblemen door bijvoorbeeld slecht (passend) gebit, verlies spierkracht en spiermassa.
  • Reumatische klachten zoals Jicht en Reumatische Artritis
  • Sportvoedingsadvies (verbeteren sportprestaties, verhelpen maag-darmklachten)
  • Voedselovergevoeligheid
  • Voorbereiding ziekenhuisoperatie bijvoorbeeld Bariatrische chirurgie (o.a. maagverkleining)
  • Afwijkende bloedwaarden ten gevolge van vegetarisch of veganistisch eten (mogelijk te kort aan bepaalde voedingsstoffen)


Indicaties